Stoddard 50 år!

I samband med att Stoddard firar 50 år fick Straight Design Studio uppdraget att rita en jubileumskollektion med unika mattor. Resultatet är en sober och enkel, men ändå lekfull kollektion som knyter ihop de gångna åren kantade av roliga anekdoter från familjeföretagets historia med deras hantverksmässiga precision.

I fem decennier har Stoddard försett både Sverige och Europa med specialanpassade mattor. Anders Falkman som grundade företaget 1972 har många historier att berätta vilka innefattar bland annat en bruten hand, Titanic och kungligheter. Dessa historier tillsammans med en stor portion nyfikenhet och en massa kärlek till hantverket har spelat en stor roll i att ta Stoddard dit företaget är idag. Med hjärtat i den egna ateljén, belägen i centrala Stockholm, är begränsningarna för Stoddard väldigt små. 

Den nya kollektionen består av fem mattor vilka är inspirerade av och symboliserar de fem decennier under vilka Stoddard varit verksamma. Straight Design Studio har utgått från grafiska mönster, tekniker och händelser från de gångna 50 åren för att sätta grunden i den nya kollektionen. 70-talets tartanmönster, 80-talets korridormattor, 90-talets fluffiga pudelkvalitet, Kronprinsessans bröllop och kreativa samarbeten med formgivare och arkitekter.

Därefter fortsatte arbetet på plats i Stoddards ateljé med att kombinera de olika kvaliteterna och färgerna. Färgskalan går i creme, rosa och blått med mörka kontraster där mönstren förstärks ytterligare av längden och glansen hos de olika kvaliteterna. Det var viktigt för Straight Design Studio att få fram de taktila skillnader som materialen besitter och förstärka dessa gentemot varandra. Mattan är en fysisk produkt som inbjuder till såväl beröring som betraktning där upplevelsen värderas högt.

”Hur sammanfattar man 50 år..? Den inte helt enkla uppgiften kändes dock självklar att ge till Straight Design Studio, efter vårt fina samarbete under Stockholm Design Week 2021 med projektet Five Days Carpet Challenge. Det har varit otroligt spännande att följa Straight Design Studio i deras tolkning av våra 50 år, fyllda av utmanande uppdrag som ofta krävt mycket av vår kreativitet, alltid med stort utrymme för skoj på vägen. Nått man även alltid har med Straight Design Studio.”

– Hedvig Falkman, Stoddard

”Vi fick under processens gång höra en mängd roliga anekdoter uppbackade med åtskilliga album fyllda av arkivbilder som sträcker sig hela vägen tillbaka till 70-talet. Detta är precis det som tillför den nyfikenhet och humor som får oss att gå igång på ett projekt.” 

– Viktor Erlandsson, Straight Design Studio

Mattorna är skapad som en limiterad kollektion där alla är unika och säljs exklusivt via Stoddard.

Stoddard skapar och distribuerar mattor till den offentliga sektorn – allt från löpare, skräddarsydda mattor i olika former till heltäckande mattor, gjorda av ett brett utbud av både färger och kvaliteter. Alla kvaliteter är tillverkade av Object Carpet, en tysk tillverkare med en hög hållbar profil, med till exempel Econyl-garn som är 100 % återvunnet och 100 % återvinningsbart. Alla kvaliteter är dessutom fria från latex, PVC och bitumen.