Om stoddard

Stoddard tillverkar och levererar mattor till offentlig miljö. Allt från gångmattor, avpassade mattor i olika former till heltäckningsmattor och textila golvplattor. Med våra olika fabriker har vi ett brett sortiment, som fyller färgstegen med en gedigen färgskala i många olika kvalitéer. Vi har både fabriker som tillverkar mattor på rulle och andra som har specialiserat sig på att bara tillverka plattor.

Läs mer om våra tjänster

Ateljé

Ateljén är kärnan i vår verksamhet. Den ligger på Ryttarstadion, Storängsvägen 19. Där kontrollerar vi hela ledet från kvalitetssäkring av produkt vid inkommande leverans, till måttagning, bearbetning av produkt till leverans och utplacering.

Läs mer om Ateljén

Showroom

Vårt kontor och showroom ligger på Sturegatan 19. Här finns prover på i stort sett alla kvalitéer vi representerar. Vi ser gärna att våra kunder kommer hit och använder oss som en kreativ del i processen samt diskuterar med oss kring olika kvalitéer och produktval i specifika projekt.

Stoddard är ett relativt litet företag men med stor kapacitet. Vi levererar både mindre och större projekt med samma entusiasm. Utöver våra egna mattläggare har vi också ett nära samarbete med andra aktörer ute i landet.

Vår historia

En bruten hand, Titanic, kungligheter och en stor portion nyfikenhet har tillsammans med en massa kärlek till hantverket spelat en stor roll i att ta Stoddard dit det är idag.

1972

Bröderna Ivar & Gösta Falkman har agenturen för Louis De Poortere och säljer mattor och textilier till grossister och detaljister i hela landet. Kontoret ligger på Näckströmsgatan bakom Chinateatern i Stockholm, kriget och 40-talet lider mot sitt slut…

Den välrenommerade skotska mattproducenten BMK-Stoddard, som bl a tillverkade mattorna till det ”riktiga” skeppet Titanic, söker agentur i Sverige och får tips om Bröderna Falkman. På en mässa i Frankfurt tar BMK-Stoddard kontakt med Ivar Falkman som fått åka på mässa istället för sin bror, som brutit handleden. Ivar svarar på BMK-Stoddards erbjudande om agenturen att: ”Nej, den vill vi inte ha, men jag har en son som kan ta den!”. Brittish Airways ringer upp och meddelar att det finns en flygbiljett till London som väntar. Biljetten är bokad i namnet Anders Falkman, Ivars son. Den 24 år unge Anders träffar BMK-Stoddards koncernchef Mr John Friebe och försäljningschef Mr Leonard Hithcock i London och Glasgow där fabriken är belägen. Hyfsat ”grön” signar Anders med BMK-Stoddard och det framtida samarbetet inleds. Året är 1972.

Det börsnoterade BMK-Stoddard investerar i en utställning på Sturegatan 56 och tar steget från den privata marknaden in i den offentliga, där livslånga samarbeten med arkitekter inleds. Mattorna är uteslutande vävda ullkvaliteter.

1980

1980 knackar Thomas Nilsonne 24 år gammal på Stoddards dörr och anställs på fläcken. Det är starten på en ny framgångsrik tid.

Stoddard lägger i stort sett alla stadshotell landet runt med heltäckande mattor och toppar det med Sheraton i Stockholm och i München med vardera 15 000m².

1986

BMK-Stoddard samarbetar med den tyska producenten Object Carpet (O.C.) och Anders ser till att bli presenterad. Anders och Mr Roland Butz inleder samarbetet som leder till att O.C. idag är dess huvudproducent. Object Carpet tillverkar mattor i Polyamid och ger en helt ny bredd i Stoddards portfolio. Stoddard Mattor blir Stoddard Mattor & Object AB. Idag drivs O.C. av Mr Roland Butzs son Daniel Butz.

1990

Stoddard köper sig fri från den skotska moderfabriken BMK-Stoddard och flyttar showroomet till Sturegatan 19 i Stockholm. Marknaden för heltäckning dog i stort sett ut i samband med den stora fastighetssbubblan som sprack. Stoddard anpassar sig till de nya förutsättningarna och startar upp Stoddard Ateljé. Efterfrågan på lösa avpassade mattor blir nu stark och Stoddard börjar utveckla tekniker i att sammanfoga olika kvaliteter, langettera och bandkanta mattor. Ett engagerat team bestående av Anders, Thomas, Esa, Yngve och Roffe, jobbar tillsammans mot den nya utmaningen, alla som delägare i det nya bolaget. Det hetaste på marknaden är nu bårdmattor. Försäljningen tar fart i detta nya segment och man tillverkar över 500 bårdmattor per år.

2001

Stoddard Ateljé flyttar från Östermalmsgatan till Ryttarstadion i Stockholm, 5 minuter från utställningen på Sturegatan. 600m² kapytor ger möjligheten att växa.

Stoddard utökar sitt sortiment genom nya samarbeten med producenter av t ex ull, lin, silke och ett nytt partnerskap med fabriken Milliken som är en renodlad tillverkare av textila plattor. Stoddard kan nu erbjuda marknaden en imponerande bredd tillsammans med en personlig service tack vare sin ateljé.

2010

2010 får Stoddard förtroendet att leverera mattorna till kronprinsessbröllopet. Detta är ett prestigefullt uppdrag som kräver absolut spetskompetens! 2 km matta monteras på varierande underlag allt från grus och asfalt till bryggor, sandsten och det nyrestaurerade 1400-tals golvet i Storkyrkan. Hela teamet är engagerat som nu består av Anders, Thomas, Gustav, Filip, Sasha, Olof & Hedvig.

2017

Stoddard uppdaterar sin profil med nya färger och former och ett nytt motto: ”Unika mattor sedan 1972”, för att visa på vår rika historia.

2022

För att fira 50 år av levererade mattor görs ett fem-dagars-projekt där Stoddard tillsammans med Straight Design Studio skapar unika patchwork-mattor för de fyra väderstrecken.

2024

Efter 34 år på samma adress flyttar kontor och showroom till ateljén på Ryttarstadion i Stockholm. Efter sommaren är man varmt välkommen för en upplevelse nära produktionen av våra mattor!