Aharenge namakee Veela

Under de senaste åren har vår producent Object Carpet varit ute på uppdrag runtom i världen. Man har nämligen följt med organisationen Healthy Seas i deras arbete med att plocka skräp ur haven vilket sedan används för att göra Econyl, en form av återvunnen polyamid, som i sin tur bl.a. blir till nya textila golv. En stor del av vårt sortiment består redan av produkter gjorda av Econyl och det senaste tillskottet är Veela, som föddes ur samarbetet med Healthy Seas och inspirerades av bilder på och upplevelser av havssköldpaddor som fastnat i s.k. spöknät – nät som slitit sig och driver runt fritt i haven.

Veela betyder (grön) havssköldpadda på Dhivehi, det officiella språket på Maldiverna, och det är från detta djur som man hämtat inspiration till mattans mönster. Havssköldpaddan, som i många kulturer symboliserar livskraft och som nu riskerar att utrotas, fick ge namn till denna nya kvalitet för att påminna oss alla om att världshaven är jordens lunga och att havslevande djur är en förutsättning för att haven, och vi människor, ska kunna fortsätta leva och frodas.

Object Carpet har dessutom bestämt sig för att 5 % av omsättning av Veela ska gå direkt till Healthy Seas för att se till att organisationen kan fortsätta arbeta mot sitt mål: att få världens hav fria från skräp.

Veela finns som både rullvara på 4 m bredd och som platta i storlek 50 x 50 cm. Den släpps som en egen produkt men delar specifikationer med produkterna i kollektionen Place of Origin.

Heja naturen!