Miljö

Våra produkter är miljöklassade enligt gällande EU regler. Vi har även ett pågående miljöprojekt för att se över våra rutiner för att ännu bättre kunna påverka vår gemensamma miljö. Läs mer om GUT genom att klicka loggan.

GutTUVMiljo_II

Ekologiska mattor- En union mellan natur och produkt.

För att möta framtidens krav på ekologiskt tänkande presenterar vi vår ekologiska kollektion Ecologics. Mattorna tillverkas med hjälp av 100% förnybar energi. Tufting, finishing och coating utförs med supportmaterial av 100% återanvända Petflaskor. Till skillnad mot den konventionella polyamiden gör ECONYL en mer miljövänlig garntillverkning där vattenförbrukningen är 15% lägre, organiskt avfall 80% lägre och där växthusgaserna är hela 85% lägre. Förbrukade mattor kan till 100% återanvändas i produktionen av nya mattor.

Miljo

Allergi

Samtliga våra mattor är miljötestade enligt ovan, de innehåller ingenting som kan räknas som särskilt allergiframkallande. Givetvis är det tokigt att lägga en ullmatta om man är allergisk mot ull, men å andra sidan kan man då inte heller använda kläder eller möbeltyger av ull. Ofta får mattan oförskyllt skulden för allergiproblem trots att den i sig själv bidrar till att de luftburna allergipartiklarna är betydligt lägre i en miljö med matta än utan. Problemet är istället ett ”städproblem” Om man är allergisk mot hundhår och en hund varit i rummet med matta så är det ju självklart att en allergiker reagerar. Men hundhåret finns ju även i ett rum utan matta om en hund varit där. Skillnaden är att hundhåret binds i mattan där sådan finns, men flyger runt i luften och fastnar i gardiner och möbler etc, där matta ej finns.

Städningen är därför mycket viktig. Idag finns specialdammsugare som gör en mycket noggrann djuprengöring av mattor. Det är klart att ett ”knäskurat” hårt golv blir renare än dammsugning, men hur ofta tvättas hårda golv så noga? Oftast kör städpersonal över golven med en ”svabb” och hur ofta sköljer de svabben eller byter vatten? Det har visats sig att för att minska de luftburna allergipartiklarna i ett rum utan matta så måste golvet vattentorkas minst två gånger per dag med ren trasa och rent vatten varje gång. Att blöta och fördela smutsen över golvytan är inte mindre allergihindrande än en dålig dammsugning.

På senare år har det gjorts många vetenskapliga tester om förhållandet mellan allergi och mattor och det har visat sig att det inte finns någon vetenskaplig grund för att mattan är boven. Problemet med allergi i miljön skall nog sökas i våra ”täta hus”, i ventilationen, i inomhusklimatet och inte minst i städningen.

Vid anbudsförfrågningar idag, läggs stor vikt vid miljön, där städning, allergi, återanvändning, komfort, akustik, harmoni och trivsel är ofta förekommande frågor. Det är glädjande att notera att där en riktig miljöprövning görs blir mattor oftast det självklara valet. Det är till och med så att i miljöer där barn vistas, typ dagis, har man fått en betydligt lugnare och ljuddämpad miljö om mattor använts. Man har ansett att ”ljudstress” är ett lika stort problem som allergi och återigen så kommer vi tillbaka till städningen.

Självklart vill vi inte förringa eller negligera problemet med allergi, men vi vill påvisa att det inte är mattan i sig som är boven utan orsakerna ska sökas på andra håll. Det är fel att säga att ”jag är allergisk mot mattor” säg snarare ”Jag är allergisk mot dålig städning” såvida man inte är allergisk mot ex. ull eller polyamid vilket är de vanligaste materialen i mattor. Ett bevis på att sambandet mellan mattor och allergi ej kan påvisas är det faktum att sedan 1975 har andelen av heltäckande mattor sjunkit från 40% till under 2% medan antal allergiker har mer än tredubblats.

Ta fram en vanlig stoppad kontorsstol, slå kraftigt med handflatan mot sitsen och ställ frågan; är det verkligen bara mattan som framkallar ev. allergiska reaktioner?